Międzynarodowy Miesiąc AAC 2018 - program

Program obchodów Międzynarodowego Miesiąca Komunikacji Alternatywnej i Wspomagającej „Bądź liderem AAC” w Ośrodku „Radość Życia” Październik 2018  Międzynarodowy Miesiąc AAC, miesiąc, w którym staramy się szerzyć wiedzę o komunikacji alternatywnej i wspomagającej osób niemówiących lub posługujących się mową w ograniczonym zakresie. Kolejny raz chcemy wyłaniać ,wspólnie przygotowywać i promować liderów wśród osób, które porozumiewają się za pomocą AAC. Koordynator akcji w Polsce – „Stowarzyszenie Mówić bez Słów – ISAAC Polska” zaprasza wszystkich użytkowników AAC do zaprezentowania się, opowiedzenia o sobie!

Życzenia Świąteczne

W tym szczególnym dniu Narodzenia Pańskiego

życzmy wszystkim dużo szczęścia miłości

zdrowia oraz rodzinnych chwil przy świątecznym stole.

Niech nowy rok przyniesie wam dużo obfitości  i Łask Bożych.

Szkolne Koło Dziennikarskie

PODSUMOWANIE OBCHODÓW MIĘDZYNARODOWEGO MIESIĄCA KOMUNIKACJI ALTERNATYWNEJ I WSPOMAGAJĄCEJ 2017

Jak co roku Niepubliczna Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Sandomierzu, włączyła się w obchody Miesiąca Komunikacji Alternatywnej 2017. W ramach obchodów odbywały się konsultacje dla wszystkich zainteresowanych komunikacją alternatywną i wspomagającą. Duży nacisk został położony na zajęcia integrujące uczniów niemówiących z mówiącymi w zespołach klasowych bądź w małych grupkach terapeutycznych. Zachęcałyśmy, aby poprzez wspólne zajęcia kształtować postawy otwartości, tolerancji, szacunku, zrozumienia wobec uczniów niemówiących. Zapoznawałyśmy pozostałych uczniów ze sposobem porozumiewania się ich niemówiących kolegów. Organizowałyśmy wspólne zajęcia tak, by mogły w nich wziąć aktywny udział osoby niemówiące. Dodatkowo uczyłyśmy naszych mówiących podopiecznych podstawowych gestów systemu Makaton po to, by łatwiej mogli się porozumieć ze swoimi niemówiącymi kolegami. W czasie zajęć szkolnych wyznaczony został czas (15 min.), podczas którego nie używaliśmy komunikacji werbalnej, a wszyscy uczniowie, nauczyciele, pomoce nauczyciela posługiwali się wyłącznie komunikacją alternatywną (gesty, symbole, zdjęcia itp.) - wbrew pozorom nie było to łatwe zadanie.

Czytaj więcej...

Program obchodów Międzynarodowego Miesiąca Komunikacji Alternatywnej i Wspomagającej w Ośrodku „Radość Życia”

AAC WSZĘDZIE. MÓWIĘ RĘKĄ, NOGĄ, NOSEM, OKIEM.

Już październik! - Międzynarodowy Miesiąc AAC, miesiąc,
w ograniczonym zakresie. Kolejny raz chcemy się wspólnie zainspirować!.

Nasze tegoroczne hasło to: „AAC WSZĘDZIE. MÓWIĘ RĘKĄ NOGĄ, NOSEM, OKIEM.

Program obchodów AAC 2017: